Boyun fıtığı ve boyun ağrısı nedir ? Boyun egzersizleri Nelerdir ?

Boyun Fıtığı nedir , Boyun ağrısı ile ilgili gelen sorular ve cevapları ve Boyunun temel görevleri konularını yazımda bulabileceksiniz.

Omurgalar arasındaki disk denilen yapıların yırtılıp bozularak, omurilik ve sinir köklerine baskı yapmasıyla oluşan hastalık boyun fıtığı olarak tanımlanır.

Boyun Fıtığı Belirtileri

  • Ensede ağrı, kas spazmı, boyun hareketlerinde kısıtlılık oluşmaya başlamıştır. Boyun fıtığıhastasında şiddetli boyun ağrısı vardır. Genellikle hareketle ve öksürükle artar.
  • Boyun ağrısı kollara yayılabilir.Enseden kol veya kollara ve sırta yayılabilen ağrı olabilir.
  • Boyun fıtığının ileri safhalarında kollarda uyuşukluk ve güç kaybı da söz konusu olabilir.Kollar ve/veya ellerde uyuşma hissi.
  • Baş dönmesi, kulak çınlaması, gözlerde sinek uçuşması, bulantı, konsantrasyon bozukluğu gibi belirtiler de olabilir.
  • Kol ve/veya ellerde kas gücü azalması (Kişinin sık sık elinden bir şeyleri düşürmesi ve kavrama güçlüğü)

Bu belirtiler boyun fıtığına işaret ediyor olabilir. Boyun omurlarının arasındaki kıkırdağın, omurilik kanalına doğru yer değiştirmesi, çıkması sonucu, kola gelen sinirlere ve omuriliğe baskı yapması ile oluşan boyun fıtığı günlük yaşamda en sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biridir.

Boyun omurgası 7 omur kemiğinden oluşur. Her iki omurun arasında disk adı verilen bağ doku yastık gibi görev yapmaktadır. Bu yastık yapının ortası jel kıvamında etrafı sağlam bağ dokudadır. Disk denilen bu yastık dokunun merkezi zamanla ve zorlamayla su içeriğini kaybeder ve dış tabakada oluşan yırtık veya çatlak (Fıtık) ile yer değiştirerek omurilik kanalına doğru ve/ veya kolumuza giden sinir köklerine baskı yapar. Boyun fıtıklarının çoğu 5 ve 6. boyun omurlarını birleştiren yastıktan kaynaklanır.

Boyun Fıtığında Ağrı nasıl oluşur ?

Fıtıklaşmış veya suyunu kaybetmiş disk dokusu tek başına boyun ağrısı oluşturabileceği gibi, sağ veya sol kola giden sinir köklerine bası yaparak da kollarda ağrıya ve uyuşmalara neden olabilir.

Boyun  fıtığı tedavisinde öncelikle fıtığa neyin sebep olduğu ve ve bu sebeplerinde halen devam edip etmediğine bakmak gerekir. Daha sonra bu sebepleri kesip fizik tedavi egzersizleri ile bu rahatsızlığı azaltmak denenebilir.

Bunlarda boyun fıtığını geçirmiyor veya  azaltmıyor ise  istirahat (boyunluk, özel boyun yastığı)  ilaç (kas gevşetici ve ağrı kesiciler),  uygulanır. Bu tür tedavilere de cevap alınamazsa veya ileri derecede sinirlere baskı söz konusu ise boyun fıtığına ameliyat gerekir.

 

Boyun Fıtığı ne Ne Zaman Cerrahi Olarak Tedavi Edilmelidir ?

Boyun Fıtığı için Ameliyata Nasıl Karar Verilir ?
Hasta ve doktorun görüşerek bu kararı alması gerekir. Yeteri kadar istirahat ve ilaç tedavisi ile gerilemeyen ve hastanın günlük işlerini yapmasına engel olan boyun ve kol ağrısı olması durumunda ameliyat yapılmalıdır. Kollarda veya ellerde ortaya çıkan kuvvetsizlik durumlarında veya ilerleyici kuvvetsizlik olması durumunda cerrahiye başvurulur.

Boyun Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır ?

Boyun Fıtığı Ameliyatı veya Cerrahi tedavi, ağrı veya kollarda kuvvetsizliğe neden olan fıtıklaşmış diskin omurilik veya sinir köküne olan baskısını kaldırmak amaçlı yapılmaktadır. Cerrahi tedavide en sık mikro cerrahi yani diskektomi uygulanır. Cerrahi tedavi sıklıkla genel anestezi altında hasta sırt üstü yatar pozisyonda küçük bir cilt keşişi ile yapılır. Boyun fıtığı ameliyat süresi genellikle ek problemi olmayan hastalarda 1 saattir. Hasta operasyondan 8 veya 12 saat sonra mobilize edilir.

Hastalar genellikle operasyondan 24 saat sonra yumuşak bir boyunluk ile taburcu edilmektedir, eve gittikten sonra ilk hafta ağır kaldırma, uzun oturma ve uzun yürüme gibi fiziksel aktivetelerden kaçınılmalıdır. Operasyondan 1 hafta sonra boyun kaslarını kuvvetlendirici egzersiz ve yürüme programı başlanır.

Boyunun temel görevi :

Başımızı taşımaktır , bu sebeple sıklıkla problemler oluşabilir.Boyun bölgesinde de omurgadan kaynaklanan rahatsızlıklar da sıktır. Boyun kireçlenmesi,boyun tutulması ve boyun ağrıları gibi rahatsızlıkları engellemek için boyun egzersizleri yapmalı ve boyun kaslarımızı güçlendirmeliyiz.

Doğuştan boyun eğriliğine yol açan tortikolis denen hastalıkta da boynun iki yanında bulunan sternokloidomastoid kasın doğum sırasındaki zorlama veya başın bir sebeple gerilmesi ile oluştuğu sanılmaktadır. Kas içinde yırtık oluşur ve kanama sonucu kasta kısalma meydana gelir. Baş diğer tarafa eğrilir. Çocuk başını devamlı tek tarafa doğru tutar.

Bu hastalıkta erken dönemde özel egzersizlerle iyi netice almak mümkündür. Bir yaşın üzerinde ise ancak ameliyatla düzelir. Gecikmiş vakalarda yüzde şekil bozukluğu gelişebilir.

 

Boyun fıtığı ve boyun rahatsızlıkları ile ilgili olarak gelen sorunlardan bazıları ;

Soru : İşim gereği 4 yıldır sürekli bilgisayar kullanıyorum, ve autocad ile çizim yaptığım için normal bilgisayar kullanan insanlardan elimi  daha fazla kullanmak zorunda kalıyorum . 8 aydır boyun fıtığım var, çoğu zaman baş parmağım ile işaret parmağım arasında kalan boğumda ağrı, yanma, sızlama tarzı yakınmalarım var, bunlar ciddi problem yaratır mı ilerde, tamamen geçmesini nasıl sağlayabilirim. bazen çok canım yanıyor işi hemen bırakıp, elimi dinlendiriyorum.

Daha önce bileğimle ilgili problem yaşamıştım çok şükür geçti. Acaba bu problem boyun fıtığından mıdır yoksa karpal tunel sendromu mu (ama herhangi bir uyuşma yok). Bilgilendirebilirseniz çok sevinirim. Ne gibi testler yaptırmam gerekir. Saygılarımla.

Cevap:Ofis hastalıkları açısından bazı öneriler önemlidir. bazılarını aşağıya iliştirdim. 

  1. Koltuğunuz belinizi kavramalı, yüksekliği ayarlanmalı arkalığı dik olmalı
    2. Masa yüksekliği boyunuza uygun olmalı,
    3. Bilgisayar kullanıyorsanız; monitör tam karşınızda ve göz hizasında, klavye dirsek seviyesinde ve ergonomik dizaynda olmalı,
    4. Ofis dolapları kolay erişilebilir olmalıdır. Ve sizler de bunları kullanıyor olmalısınız.
    5. Ortamın ışığı gözleri yormamalıdır
    6. Ofiste çalışırken; Dik oturun,
    7. Sağa sola boyun dahil, tüm bedeninizle dönün,
    8. Her 15-30 dakikada bir ayağa kalkıp kısa bir yürüyüş yapın ve gerinin,
    9. Sürekli bilgisayar kullanıyorsanız ön kol ve el-bilek germe egzersizleri yapın,

BOYUN FITIĞI SORUSU

Soru: 22 yaşımdayım, belimde sinir sıkışması, boynumda kireçlenme başlangıcı teşhisi konuldu ne yapmamı önerirsiniz ? Bu durumlar geleceğimi çok etkiler mi? Sporla bu durumları düzeltebilir miyiz?

Cevap:Boyun kaslarınızı kuvvetlendirici egzersizler bu tip durumlarda en faydalı şey olacaktır.Fizik tedavi doktoru ile görüşmeye çalışın bu egzersizler için…

Boyun Eğriliği Sorusu

Soru: İyi günler. Benim 16 aylık bir oğlum var 2 aylıkken boyun eğriliği tanısı aldı. 7 aylık olana kadar fizik tedavi yaptık. Şu anda boynunu sağa çevirebiliyor, iki boyun kası da aynı boyda gibi görünüyor ancak boynunda hala ele gelen bir şişlik var. Onun kaybolması şart mı?

Bize kontrol dediler 6 ay sonra tekrar hastaneye gittiğimizde fizik tedaviye başlattılar ve yüzünde hafif asimetri var dediler. Eğer fizik tedavi ile geçmezse 1 ay sonra ameliyat edeceğiz dediler.

Yani tekrar egzersizlere başladık. Bu kadar yol kat etmişken ameliyat olmasını istemiyorum. 16 aylık sizce fizik tedavi ile 1 yaşından sonra da tam iyileşme durumu olabilir mi? Şimdi iyileşirse ilerde bu hastalığın tekrar etme ihtimali var mı? Teşekkürler…

cevap: 4 yaşına kadar fizik tedavide ısrar edilebilir. Daha sonra görme odağı olgunlaşacağından gerekiyorsa ameliyat edilebilir. Anlattığınıza göre gerekmeyecek gibi? Ancak bunun bir tahminden öteye geçmeyeceğini, çocuğunuzu gören doktorun daha ayrıntılı bilgilendirebileceğini unutmayın. Hastayı görmek çok önemli.

Bel ve Boyun Ağrısı Sorusu

Soru:  28 yaşında 1,60 boyunda 53 kg bir bayanım,
Belimde kendimi yorduğum zamanlarda aşırı ağrıma oluyor ve bu ağrılar en az 4 gün sürüyor yada gün içerisinde yoğun olduğum ve ağrılar olmadığında ise ertesi güne en ufak bir harekette belimde tutulma oluyor. Bu tutulma ve hareket kıtlığı en az 1 ay sürüyor. Her 2 şekilde de ortaya çıkan rahatsızlığımda ortak en önemli nokta boynumu eğerken inceden bir ağrının da oluşması.

Konuyla ilgili bir ortopedist uzmanına gittim çeşitli ilaçlar ve kas gevşetici iğne verdi ağrılı zamanlarda kullanmam için ve muayenede fıtık olmadığını hareketsiz olduğumu söyledi röntgen v.b bir şey istemedi fakat ben hareketsiz bir insan değilim sadece daha yoğun olduğum günler olabiliyor diğer insanlar gibi hareketsizlikten mana her gün temizlik yapmak yük kaldırmaksa evet yapmıyorum ama günlük  yürüyüşlerim vardır .

Verdiği bel egzersizleri de bir işe yaramadı .Rahatsızlığımla ilgili tavsiyelerini almak istiyorum ve size şimdiden çok teşekkürediyorum

Cevap: Bel ağrısı çok değişik sebeple olabilir. Egzersizle genelde fayda görür. Eğer görmedi ise mutlaka bel konusunda uzman bir FTR, Ortopedist ya da Beyin cerrahisi uzmanına tekrar muayene olun.

Yazışarak ya da telefonla vs bir sonuca ulaşmak biraz zor böyle bir konuda. Muayene ve filmler gerekir.

Kayseri Ortopedi Doktoru

Kayseri de ortopedi doktorları arasında,Prof.Dr. Fatih Karaaslan Ortopedi ve Travmatoloji doktoru sporcu yaralanmaları, ön çapraz bağ kopması, menisküs yırtılması ve tedavisi, diz ağrıları, aşil tendonu kopması ve omuz ağrıları ve tüm ortopedik hastalıklarda muayene ve tedavi yapmaktadır. Dünyam Hastanesinde Ortopedi Doktoru olarak görev yapmaktadır

Diz (Parsiyel Diz Protezi) - Total Diz Protezi - Diz Protezi Revizyonu - Menisküs - Ön Çapraz Bağ (Artroskopi) - Kalça (Parsiyel Kalça Protezi) - Total Kalça Protezi (Kalça Revizyonu) - Ayak-Ayak Bileği - Protez Cerrahisi - Omuz ve Dirsek (Omuz Protezi, Omuz Ve Dirsek Kırıkları) - El ve El Bileği - Travmatoloji (Kırık Cerrahisi)

Kayseri Ortopedi Doktorları

Kayseri de ortopedi doktorları arasında,Prof.Dr. Fatih Karaaslan Ortopedi ve Travmatoloji doktoru sporcu yaralanmaları, ön çapraz bağ kopması, menisküs yırtılması ve tedavisi, diz ağrıları, aşil tendonu kopması ve omuz ağrıları ve tüm ortopedik hastalıklarda muayene ve tedavi yapmaktadır. Dünyam Kayseri Hastanesinde Ortopedi Doktoru olarak görev yapmaktadır

Kayseri'de Ortopedi ve Travmatoloji Merkezi'miz, ortopedi ve travmatoloji alanlarında modern teşhis ve tedavi yöntemlerini başarıyla uygulamaktadır.

Kayseri En iyi Ortopedi Doktorları

Kayseri de ortopedi doktorları arasında,Prof.Dr. Fatih Karaaslan Ortopedi ve Travmatoloji doktoru, sporcu yaralanmaları, ön çapraz bağ kopması, menisküs yırtılması ve tedavisi, diz ağrıları, aşil tendonu kopması ve omuz ağrıları ve tüm ortopedik hastalıklarda muayene ve tedavi yapmaktadır. Dünyam Kayseri Hastanesinde Ortopedi Doktoru olarak görev yapmaktadır