Kayseri Ortopedi Doktoru - Prof.Dr. Fatih KARAASLAN

Diz Eklemi ve Önemi

  • Ana Sayfa
  • Uzmanlık Alanlarımız
  • Diz Eklemi ve Önemi
 Diz Eklemi ve Önemi

Diz Eklemi ve Önemi

Diziniz, vücudunuzdaki en geniş ve en karmaşık yapılı eklemlerden birisidir ve hareket etmeniz için olmazsa olmaz öneme sahiptir.

 

Gündelik yaşamda dizinizi çok fazla kullanırsınız. Direk ya da dolaylı travmalara sıkça maruz kaldığı için yaralanma riski en yüksek eklemlerdendir.  

                                                                                             

Diz problemleri en sık doktora başvurma nedenlerinden biridir.  Diz rahatsızlıklarının çoğu, egzersiz ve antrenman programları gibi basit önlemlerle engellenebilir veya tedavi edilebilir. Diğer problemlerin düzeltilmesi için ameliyat gerekir.

 

 

Diz hangi parçalardan oluşur?

 

Diziniz dört ana bölümden meydana gelir: kemikler, kıkırdak, menisküsler, ve bağlar.

 

Kemikler: Üç kemik yapı dizinizin ön kısmında birleşir; uyluk kemiği, kaval kemiği ve diz kapağı. Diz kapağı eklemin ön kısmını kaplar ve koruma sağlar.

 

Kıkırdak yapı: Uyluk kemiğiniz, kaval kemiği ve diz kapağının eklem yüzleri kıkırdak ile kaplıdır. Bu kıkırdak yapı sayesinde, dizinizin kemikler birbirleri üzerinde takılmadan hareket eder.

 

Menisküsler: Hilal şeklindeki iki menisküs uyluk kemiğiniz ve kaval kemiğiniz arasında şok emici bir yastık olarak görev alır. Eklem kıkırdağından farklı olarak daha dayanıklı ve esnektir ve bu sayede dizin dengeli olmasını sağlar.

 

Bağlar: Dizin içinde ve yanlarda olmak üzere birden çok sayıdadır, dize stabilite sağlar.

 

 

Sık görülen diz sorunları nelerdir?

 

Kıkırdak Yaralanmaları:

Yaşlılık, travmalar ve obezite; dizinizdeki kıkırdak yapının aşınmasına ve kaygan olmayan kemik dokunun ortaya çıkmasına neden olur, bu da ciddi ağrı verir. Bu kıkırdak kaybının  yaygın olmasına kireçlenme denir

 

Bağ yaralanmaları:

Genellikle spor ya da trafik kazalarına bağlı yaralanmalarda karşımıza çıkmakta bacağa hakim olamama, boşa adım atma vb şikayetlere sebep olmaktadır. Bağ yaralanmaları genelde, dizde bir kararsızlığa ve dizinize karşı bir güvensizlik hissine kapılmanıza neden olur.

 

Menisküs yırtılmaları:

Menisküs yırtılmaları dönme, ani yön değiştirme, çömelme esnasında oluşabilir. Genelde spor yaralanması şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Ağrı, şişlik veya dizde kilitlenmeye sebep olabilir.